Kan man stämma en städfirma för ett dåligt resultat?

Att stämma en städfirma för att dess anställda inte har städat bra är en ganska extrem handling. Det är svårt att rättfärdiga en stämning på grund av det. Dock vara på sin plats i de fall där städaren handlat så att det blivit irreversibla skador på din egendom men även där brukar det gå att komma till någon sorts förlikning innan man gör en rättssak av det hela.

Om du inte är nöjd med städaren arbete skall du i första hand vända dig till den städaren eller till städfirman där städaren är anställd och berätta varför du är missnöjd. På så vis låter du städaren eller städfirman få en chans att göra om arbetet så att det blir som du vill ha det utan vidare åtgärder. De flesta företag inom tjänste- och servicesektorn är måna om sitt rykte och vill göra sina kunder nöjda.

Ta hjälp av konsumenttjänstlagen

Den lagen som reglerar den här typen av handlande kring osämja som kan uppstå när en person anlitar ett företag för att utföra en tjänst heter konsumenttjänstlagen. I den kan man läsa att man skall reklamera den tjänsten man är missnöjd med så snart som det går och ge företaget tillfälle att göra om det som blivit fel. Tjänsten skall vara professionellt utförd och överensstämma med det som ni tidigare avtalat. Om det handlar om en flyttstädning i Stockholm där du inte blivit nöjd på grund av att städare inte städat frysen som ni sagt, men att du, och andra sidan, inte heller hade frostat av frysen innan städare kom, såsom ni tidigare hade bestämt, så kan du inte reklamera tjänsten.

Betala först när du är nöjd

Du har rätt att inte betala tills dess att städare har gjort det som ni från början bestämt. Man kan i värsta fall häva avtalet om man inte kan nå enighet men i så fall måste arbetet som städaren gjort anses helt värdelöst för dig som kund.

Det absolut bästa är, som vi tidigare skrivit, att försöka komma överens med städfirman. Rättsliga processer är dyra och kostar ofta mer än de smakar, både för städfirman och för dig. Firman och du kan stället komma överens om ett kostnadsavdrag för tjänsten och sedan kan du anlita ett annat städföretag som utför tjänsten så att du blir tillfredsställd.

Anlita en seriös städfirma

För att undvika problem är det viktigt att vara noga med vilket städföretag man väljer att anlita. Det finns massor med städfirmor i Stockholm och alla är inte seriösa. Några tips är att se om de har F-skatt och försäkringar som täcker både dina saker och deras personal. Be om referenser innan du anlitar dem för städuppdrag, du kan se vad deras kundes lämnar för omdöme genom en enkel googling eller på sidor som reco.se, proffs.se och offerta.se.

Här kan du läsa om hur en städfirma arbetar: stockholmflyttstädning.nu

17 Feb 2022