Vem ansvarar för fel under renoveringen?

Vem ansvarar för fel under renoveringen?

Att renovera kan kännas spännande och roligt men också lite skrämmande. De flesta är medvetna om att det kan bli fel, kanske har man sett program på TV där familjer får bo i halvfärdiga hus eftersom hantverkarna inte tagit sitt ansvar. Att något blir fel vid en renovering tillhör inte vanligheterna. Det är dock aldrig dumt att vara förberedd innan börjar renovera. Vi går igenom sådant som du själv kan göra och vad du kan kräva av entreprenören.

Ditt ansvar vid renovering

Det är ditt ansvar att anlita en behörig hantverkare. Du kan även be om referenser så att du vet att andra kunder blivit nöjda. Var tydlig och be gärna om en specificerad lista på allt det som skall göras. Om renoveringen görs i ett våtrum så skall du se till att slutbesiktningen görs av ett oberoende våtrumsspecialiserat besiktningsföretag. Innan du betalar för renoveringen måste alla arbeten vara utförda och besiktningen godkänd. Hantverkaren eller entreprenören måste grovstäda så att du kan flytta in direkt, det är dock ditt ansvar att se till att det blir gjort. Om något går fel skall du i första hand försöka lösa det med hantverkaren eller entreprenören. De flesta är måna om sitt rykte och vill göra ett bra jobb. I andra hand kan du vända dig till konsumentverket.

Entreprenörens ansvar vid renovering

Det är bra om entreprenören sammanställer en lista på alla de arbeten som skall göras så att ni vet att ni är överens. Den som utför renoveringen måste sedan genomföra alla arbeten efter gällande branschregler. Om det blir några tilläggsarbeten måste entreprenören gå igenom och godkänna dem med dig. Det är entreprenörens skyldighet att genomföra egenkontroller och dokumentera dessa. Entreprenören får meddela när slutbesiktningen kan genomföras. Om några fel eller brister behöver åtgärdas är det dennes ansvar att det blir gjort. När arbetet är slutfört är det entreprenörens ansvar att slutdokumentationen är korrekt och att den blir överlämnad. Slutligen skall entreprenören grovstäda och se till att det går att bo i bostaden.

Ansvar vid ytrenovering

Egentligen gäller samma sak när det handlar om mindre renoveringar såsom golvslipning eller målning. I de stora städerna i Sverige är det hög konkurrens. Till exempel golvslipning i Stockholm går att hitta både prisvärt och kvalitativt. Det bästa garantin för att få till en bra renovering är att du anställer meriterade hantverkare och har en kontinuerlig, tydlig och bra kommunikation.

2 Dec 2021