Är du misstänkt för ett brott?

En vanlig missuppfattning gällande brottmål är att dessa handlar om grövre brott med våldsamma inslag. Sådana brott räknas som ett brottmål – men det gör även exempelvis bedrägerier, skattebrott, stöld, rån, narkotikabrott och sexualbrott. Alla brott som går upp i rätten räknas som ett brottsmål och vi ska titta lite närmare på hur vi tycker att du som misstänkt för ett sådant ska agera. Innan dess så ska vi dock säga att mindre typer av brott såsom exempelvis en fortkörning eller ett snatteri sällan når rätten, där brukar åklagaren yrka på ett strafföreläggande - något som brukar innebära böter. 

Detta sparar dels tid för våra överbelastade domstolar och dels så brukar man sällan behöva någon hjälp. Förenklat: du kör för fort med din bil – du får X antal dagsböter till X kr i belopp – du betalar. Du kan naturligtvis överklaga även ett strafföreläggande, men normalt så brukar händelseförloppet se ut som ovan. 

När du behöver en brottmålsadvokat

För andra typer av brott dock så krävs det ofta en brottmålsadvokat. Om du är misstänkt för en grövre misshandel så har du rätt till en offentlig försvarare som representerar dig och som sköter dig försvar. En offentlig försvarare som utses – och betalas – av staten. Här har du som misstänkt dock ett val att göra: du kan själv säga vilken som ska vara din offentliga försvarare och accepterar denne så brukar domstolen sällan motsätta sig dit önskemål. 

Vissa omständigheter kan sätta käppar i hjulet för att du ska få den brottmålsadvokat du vill – om brottet är ringa och det handlar om långa resor kan vara ett skäl till avslag. Men, i de flesta fall så godkänns den brottmålsadvokat man vill ha utav domstolen. 

samtal med advokat

Välj rätt brottmålsadvokat

Rätt brottmålsadvokat spelar en väldigt stor roll i hur dina chanser att bli frikänd ser ut. Därför så blir valet av offentlig försvarare extra viktigt. Vårt råd är att du tittar efter följande punkter gällande en brottmålsadvokat: 

 

  • Erfarenhet. Erfarenhet är viktigt inom varje yrke - men gällande brottmål så blir det extra tydligt. Märk väl; erfarenhet behöver inte handla om ålder – vi menar mer att din advokat ska ha erfarenhet av fall som liknar ditt. I det här fallet alltså en grövre misshandel. Hur ska man lägga upp försvaret, finns det någon bevisning som inte framkommit och som är dig till gagn, har förundersökningen några svaga punkter. En erfaren brottmålsadvokat inom det berörda området vet hur hen ska agera.

 

  • Dedikerad uppgiften. Du ska känna att du får den tid du behöver. Många upplever att den advokat man tilldelas som offentlig försvarare dyker upp vid förhandlingar, förhör och under rättegången – men i övrigt så handlar det om tystnad. Du ska välja en brottmålsadvokat som har tid att ta sig an ditt fall.

 

  • Personkemi. Du kommer att gå igenom en process där exempelvis gamla vänner, familj och bekanta plötsligt kan vända dig ryggen. Dessutom kan press från media förekomma och din kontakt med omvärlden kan bli begränsad (beroende på vilket typ av brott det handlar om naturligtvis). Rätt brottmålsadvokat blir ett viktigt stöd och personkemin er emellan måste finnas där. Läs mer om brottsmålsaadvokater på: brottmålsadvokat.biz.

Tre viktiga punkter, enligt oss. Vi sa innan att kostnaden för en offentlig försvarare betalas av staten. Detta stämmer till viss del. Arvodet betalas av staten och om du blir frikänd så betalar du ingenting. Skulle du däremot bli dömd för brottet i fråga så kommer du att få betala tillbaka delar av- eller hela beloppet till staten. 

16 Jan 2018