Asfaltsläggarna har tagit hissen uppåt

Under några somrar satte de skräck i Sverige - de så kallade asfaltsläggarna. Skräck är väl ett starkt ord egentligen, men faktum är att deras metod till mångt och mycket gick ut på dolda hot och skrämseltaktik. Man sökte sig nämligen till villor vars ägare ofta var äldre och inte sällan ensamstående. Väl där så inspekterade man gården/tomten och erbjöd en asfaltsläggning till ett bra pris.

Om den äldre nekade så kom det att handla om att man måste genomföra en sådan och att man måste betala kontant. I de flesta fall så handlade det om en läggning av asfalt som höll i max något år - i vissa fall knappt en vinter - och där man som kund blev totalt lurad.

Det här uppmärksammades i media och ökade medvetenheten hos folk; det försvårade för dessa företag som knackade dörr över hela Sverige. Folk varnade varandra och man såg till att hjälpa äldre grannar att undvika dessa bekymmer.

Problem med falska takläggare i Stockholm

Nu har det emellertid kommit ett nytt problem och en annan farsot som fungerar på samma sätt. Asfaltsläggarna har bytt område, de har tagit hissen upp och de opererar numera på taken där man kallar sig själva för takläggare. Tillvägagångssätten ser likadana ut: man söker upp ensamma, äldre personer i exempelvis Stockholm, man erbjuder gratis inspektion av taket, man klättrar upp och återkommer med en lista av problem som - återigen - måste åtgärdas.

Inte sällan så kräver man kontant betalning innan man påbörjar jobbet och man hittar - väl där - alltid nya fel som kräver extra pengar. En åtgärd som en seriös takläggare hade fakturerat kan kosta det fyrdubbla. Det här är svårt att skydda sig mot, speciellt med tanke på att det finns en tydlig - om än outtalad - hotbild med i bilden.

Vi skulle säga att man direkt ska försöka ringa efter en polis eller efter någon som kan hjälpa till. Man kan ha förståelse för att en äldre person blir lurad av en falsk takläggare om man samtidigt känner sig hotad och inträngd i ett hörn.

Välj rätt takläggare i Stockholm

Det är däremot oförlåtligt att en yngre person blir lurad på samma sätt och där man aktivt söker en takläggare för att komma billigare undan. Även det förekommer: man vill hitta en så billig takläggare som möjligt och åker därför på en nit. här skulle man kunna säga - skyll dig själv - men det är att göra det lite för enkelt för sig.

Man vill aldrig betala för mycket pengar och det kan vara lockande att välja det billigaste alternativet i Stockholm. Du kan välja en billig och prisvärd takläggare - men du ska i så fall åtminstone kontrollera dessa detaljer innan:

  • F-skatt. Du ska alltid kolla att företaget är registrerat för f-skatt och detta i synnerhet om du vill använda rot-avdraget; det går nämligen inte att använda annars. behöver vi säga att du aldrig ska betala en takläggare svart? Vi tänkte väl det.
  • Betalning. En annan sak gällande avtal och betalning är när du ska betala. Vårt råd är att du gör detta efter att arbetet är besiktigat och godkänt. Möjligen kan du dela upp betalningen till den takläggare om han vill det; men då ska också skälen vara starka till varför. Du ska aldrig betala i förskott! Avtalet ni skriver ska vara enkelt att förstå och du ska se till att garanti skrivs in i detta också.
  • Referenser: Kolla alltid upp vilka tidigare kunder som finns och se till att kontakta några av dessa också. Det här är en stor faktor som du kan dra nytta av. Hur många referenser har en undermålig takläggare egentligen? Ju fler nöjda kunder du kan kontakta, desto bättre är det.
13 Jan 2019