Kolla ansvarsförsäkring vid skönhetsingrepp

Branschen som arbetar med skönhetsingrepp har vuxit en hel del de senaste åren. Att vi försöker förändra vårt utseende är inget konstigt, det har nog människor gjort ända sedan människan började gå upprätt och med olika medel kunnat se hur de själva har sett ut. Egyptierna har i årtusenden målat sina ögon svarta, med kol. Under renässansen ville man förändra sin kropp i västerlandet. Den skönhetsbransch som vi ser just växte som mest under första och andra världskriget med många sårade soldater.

I och med upptäckten av antibiotika möjliggjorde det opererationer som relativt riskfria ingrepp på människokroppen. Det som startade som en bransch som skulle rädda sårade soldater utvecklades från mellankrigstiden till det vi idag tänker på när det kommer till plastikkirurgi. Idag har vi olika metoder när det kommer till att förändra våra kroppar. Förutom den rena plastikoperationen kan man erbjuda olika metoder.

Förändra kroppen med Coolsculpting

Detta är en metod som inte alls inbegriper någon operation med kniv. Metoden går ut på att man kyler ner den del av kroppen som man vill förminska genom att en maskin suger in huden och kyler ner den drastiskt. Efter mellan en och två veckor ska patienten se en skillnad mot förut. Om Coolsculpting verkligen är effektiv måste var osagt. Vetenskapen har inga belägg för att kyla skulle avlägsna fettceller. Däremot kan cellerna stelna av nedkylningen, men de lär inte försvinna.

Förändra kroppen med Fillers

Fillers är oftast metoder där man injicerar hyaluronsyra, som man på konstgjord väg tillverkar. De flesta medel som skönhetssalongerna använder sig av är till exempel Restylane, Juvéderm, Teosyal, Esthelis och liknande. Det rekommenderas att alltid använda sig av svenska kirurger på svenska skönhetssalonger, eftersom vi har så pass reglerade metoder här. Även om priserna är bättre på andra ställen utanför Sverige, avråds det från att använda sig av dem. Det är ju ändå din kropp och ditt utseende som du vill förbättra, inte försämra. 

Genom att injicera fillersmedlet får man ett utslätat utseende, till exempel i läpparna runt munnen, på kinderna, hakan och pannan.

Förändra kroppen med Botox

Botox som medel mot rynkor upptäcktes när man injicerade medlet mot spasmer kring ögonen. Man såg då att förutom att spasmerna upphörde, så slätades området kring ögonen. Botox innehåller Botulinum Toxin A och användes till en början för dem som lider av migrän, muskler som krampar, eller om man råkar ha en överaktiv blåsa. Med åren har man sett att man kan använda botox även mot att minska, eller helt och hållet avlägsna rynkor kring ögon, panna, munnen, halsen, i dekolletaget och så vidare.

En väldigt oreglerad bransch

Det som är mindre bra med alla dessa metoder är att det är en mycket oreglerad bransch. I princip saknar vi ett regelverk om vad som är tillåtet att injicera i oss, människor i syfte att försköna. För 6 år sedan briserade den så kallade PIP-skandalen. Det var ett franskt företag som tillverkade bröstimplantat som inte alls passade för människokroppen. Jean-Claude Mas sålde silikon som han uppgav passade för bröstförstoringar, men fuskade i materialtillverkningen. Så många som 300.000 kvinnor världen över använde hans bröstimplantat med följden att vissa sprack.

2.500 kvinnor uppmanades avlägsna bröstimplantaten

I Sverige fanns 2.500 kvinnor som svenska Läkemedelsverket uppmanade att avlägsna det farliga ämnet. I och med skandalen insåg man att det egentligen inte finns något lagligt skydd mot vad som får säljas för skönhetsingrepp. Enligt Svensk förening för estetisk plastikkirurgi utför man cirka 25.000 skönhetsingrepp varje år, varav de flesta – 85 procent är kvinnor, 15 procent är män i Sverige.

Det finns alltså sammanfattningsvis ingen riktig lag som reglerar vad man får använda och injicera i våra kroppar. EUs parlament försöker få till stånd en enhetlig reglering i frågan men kvarnar mal långsamt. Vi väntar på en mer enhetlig reglering i frågan. Som det är i dagens situation, har man som konsument inte mycket att sätta mot. Vi rekommenderar att alltid hålla koll på vilket företag som du vänder dig till för skönhetsingreppet. Läs allt du kommer över. Det viktiga är att de har en ansvarsförsäkring, läs villkoren i försäkringen. Prata och rådgör med den som ska behandla dig så att du får så mycket information om medlet och metoden som ska användas. Som det ser ut just nu gäller inte Konsumenttjänstlagen när det kommer till skönhetsingrepp. 

6 Mar 2018