Köper du hemstädning? Följ Konsumentrådgivarens råd!

Stockholm är den svenska stad där det är flest antal procent av befolkningen som någon gång köpt en tjänst med RUT-avdrag. Det kan exempelvis vara strykning, barnpassning eller trädgårdsarbete. Till stor sannolikhet omsätts det däremot mest summor på hemstädning. Detta eftersom det är en återkommande tjänst som ofta beställt på abonnemang. Det kan även vara orsaken till att flera konsumentrådgivare gett råd om vad man bör tänka på i val av företag. Exempel på råd som ofta nämns är de nedanståden.

Är företaget ekonomiskt stabilt?

Det går inte att kontrollera all information om ett städföretag men vissa saker kan snabbt kontrollera och därmed sålla bort de sämsta företagen. Med tanke på att utbudet är stort i Stockholm är det lätt att välja bort ett flertal städföretag och ändå har många att välja på kvar.

Det man kan kontrollera är om städföretaget har F-skatt och registrerat organisationsnummer. Det minskar risken för svartarbete. Man kan även kontakta Kronofogden i Stockholm för att se om företag har något löpande ärende.

Sök alltid efter referenser

 I mindre städer går ryktet fort gällande vilka företag man bör undvika när hemstädning ska ske. I större städer kan dåliga företag leva vidare genom att kunderna finns så utspridda. Bor du i Stockholm bör du alltså göra en grundligare undersökning gällande referenser. Det handlar då inte om att läsa på företagets hemsida och se vad kunder säger (vilket självklart till viss del är utvalda referenser) utan det är viktigt att söka objektiva åsikter. Sök på Twitter och Facebook och se vad andra sagt.

Billigast är inte alltid bäst

Vill du betala så lite som möjligt? Eller har du även krav på kvalité och service? Att ”billigast inte är alltid är bäst” är något som återkommer i artiklar och råd gällande städtjänster. Billigt behöver självklart inte betyda att det blir dåligt. Allt handlar om vad man kräver och kan nöja sig med. Priset på hemstädning i Stockholm varierar relativt mycket men man ska alltså se på helheten och fundera på vad man prioriterar.

Skriv avtal

Så fort en tjänst beställs så bör ett skriftligt avtal skapas. Detta behövs för att minska risken för framtida konflikter. Om det exempelvis inte står ”rengöring av micro” på avtalet kan man inte utgå från att städföretaget kommer göra ren micron när hemstädningen utförs. Av denna anledning gör många städföretag långa listor på sina hemsidor där man kan läsa om allt som ingår. Vissa skriver ”vi utför en komplett hemstädning” vilket egentligen inte säger något alls.

Kontrollera möjlighet till RUT

Det går att få 50% i RUT-avdrag vid hemstädning och annan städning. Det är även vad städföretagen räknar med när de ger offert. Av den anledningen är det viktigt att som kund kontrollera att man har möjligheten att få avdrag. En privatperson har nämligen rätten till avdrag på maximalt 25 000 kr per år. På Skatteverkets hemsida kan man logga in och se hur mycket man redan utnyttjat under året.

 

2 Jan 2018