Misshandlad - vem betalar din tandläkare?

Har Sverige blivit råare och mer våldsamt under senare år? Den frågan är det många som ställer sig idag då man kan läsa om skjutningar, om upphittade handgranater och diverse olika våldsbrott. Sanningen är förmodligen att dessa brott ökat som en följd av konflikter mellan rivaliserande gäng snarare än som tecken på någon typ av systemkollaps. Det kan göra så; våldsbrott kan stiga rent statistisk som en följd av uppblossande konflikter. Så fort dessa lugnat sig - ja, då sjunker statistiken till den låga nivå som Sverige, trots allt, har i jämförelse med andra länder.

Därmed inte sagt Sverige är ett paradis där alla går säker. det sker fortfarande brott där oskyldiga kan komma att drabbas. Vi kan ge exempel på ett typiskt sådant och hur följderna av detta brott kan se ut.

Vi säger att du bor i Bromma och är ute i svängen under en fredagskväll där du dricker några öl på den lokala puben. In ramlar en påtagligt berusad man som direkt börjar förolämpa alla han ser. Då har ger sig på en oskyldig kvinna och överöser henne med okvädningsord får du nog, reser dig upp, tar tag i mannens rockärm och säger till honom att sluta och lämna lokalen.

Reaktionen från mannen är våldsam; han vände sig om och klipper till. Knytnäven träffar dig rakt över munnen och dina framtänder går rakt av. Då du ligger i dina smärtor så lullar mannen iväg och försvinner från krogen. Två saker händer härnäst:

    • Du gör en polisanmälan. Polisen kommer till platsen och du gör direkt en anmälan om misshandel. Polisen samlar in vittnesmål samt börjar söka efter gärningsmannen.
    • Du besöker en tandläkare i Bromma. Då det finns en tandläkare i Bromma som har akuttider så kan du snabbt få hjälp och där din tandläkare sätter in provisoriska tänder i din mun. I framtiden så kommer du att tvingas sätta in tandimplantat då båda dina framtänder är bortom räddning. Frågan är här: vem kommer att betala kostnaden för dessa nya tandimplantat och för det arbete som denne tandläkare lägger ner?

Skadestånd, försäkring och brottsskadeersättning

Det finns tre stycken alternativ till hur denne tandläkare i Bromma ska finansieras. Vi räknar upp dessa nedan och enligt följande:

    • Skadestånd Om polisen hittar gärningsmannen så kan du begära skadestånd från denne i samband med rättegången. Du säger detta redan vid polisförhören.
    • Försäkringsbolaget en misshandel och skador i samband med en sådan kan ersättas av din hemförsäkring. Anmäl skadan direkt. Även om ingen gärningsman kan kopplas till brottet så kan dina tandskador komma att ersättas. Det kan vara en god idé att kolla hur den ser ut och om det kan behövas något tillägg - man vet aldrig vad som kan hända i framtiden
    • Brottskadeersättning Skulle man inte finna någon gärningsman eller om ditt försäkringsbolag inte ersätter dina skador så kan Staten komma att göra det. Detta genom medel från Brottskadersättningen som betalas ut av Brottsoffermyndigheten. Just tandskador brukar vanligen ersättas
25 Mar 2018