När kvällen vänds från dröm till katastrof

Våldtäkt är en sådan typ av traumatisk händelse som kan förändra livet totalt. Även om det är det svåraste du någonsin kommer behöva gå igenom är det ändå viktigt att du anmäler övergreppet.

Att få spendera en kväll vid havet är någonting som de flesta människor njuter av. Det är så vackert när solen sänker sig i väst bakom havet och horisonten. Det här är varför du älskar Göteborg. Men den så ljuva kvällen på västkusten kan snabbt förändras till något fullständigt fasansfullt. På promenaden hem har en lång man gått bakom dig ett tag. Du ökar stegen, men han tycks öka sina respektive steg i motsvarande takt. Han kommer närmare och närmare. Vi stoppar här och spolar fram ett tag. Du behöver inte läsa några detaljer. Du har på känn vad det är som har hänt. Du fattar att det är en våldtäkt i Göteborg som har ägt rum.

Viktigt att anmäla

Förutom den otroligt hemska upplevelsen i stunden av att bli sexuellt utnyttjad mot sin vilja innebär våldtäkten också ett väldigt obehagligt efterspel. Att återhämta sig från ett sådant övergrepp kan ta väldigt lång tid, om det ens låter sig göras. Dessutom väntar troligtvis ett rättsligt efterspel. Ibland kan offret vilja dra sig från att anmäla, men det är viktigt att du orkar. Genom att anmäla visar du att du inte tänker vara en del av det system som låter sexualbortt fortgå. Samhället kommer, eller i alla fall ska, backa dig hela vägen från anmälan till åtalsbeslut – samt därefter.

18 Aug 2021