Om festen spårar ur och du är ansvarig

Att ha en stor fest, när man till exempel fyller år, är klar med sin utbildning eller bara vill fira in sommaren med goda vänner, är förknippat med glädje, god mat och inte sällan ganska ansenliga mängder alkohol. Tyvärr kan det senare ibland leda till problem, med gäster som inte kan hantera alkohol och blir utåtagerande och ibland till och med våldsamma. Att fester slutar i bråk och skadegörelse är tyvärr inte ovanligt när festdeltagarna är i tjugoårsåldern och ännu inte riktigt lärt sig var gränserna för normalt samkväm går. För den som bara tänkt att bjuda på en fest i all välmening kan en sådan kväll sluta på ett väldigt tråkigt sätt, med skadegörelse på inredningen eller till och med bråk där någon blir skadad.

Lätt att hyra bord, stolar och porslin

Vill man ha en stor fest är det naturligt att man bestämmer sig för att hyra stolar, bord porslin och glas. Vill man ha festen ute hyr man säkert dessutom ett partytält. Det blir då lätt att ordna sittplatser åt alla, och riktiga tallrikar, bestick och glas känns betydligt trevligare än om de vore gjorda av papp och glas.

Det är enkelt att hyra festutrustning som hopfällbara möbler och porslin. I alla städer finns flera uthyrningsfirmor som uteslutande ägnar sig åt att hyra ut möbler och andra attiraljer till fester, från små företag med några få bord på lagret, till jättar som kan hjälpa till att leverera utrustning som räcker till flera hundra personer. Grejerna levereras i god tid innan festen och hämtas vanligen nästföljande dag.

Du ansvarar för vad som går sönder

Det är dock mycket viktigt att tänka på att om du hyr möbler, porslin, glas eller något annat från en uthyrningsfirma så är det du som ansvarar för att sakerna kommer tillbaka i samma skick de var i när de levererades. Det innebär att du måste betala alla skador som uppkommer och dessutom den arbetstid det tar att laga dem. Att firmorna har dessa regler är en förutsättning för att de ska kunna bedriva sin verksamhet. Detta kan så klart leda till ganska stora kostnader om en fest spårar ur och någon eller några av festdeltagarna börjar ha sönder tallrikar, eller inredning.

Som ung har man ofta fest och låter kompisar bjuda in andra kompisar eller bekanta, som man kanske inte känner alls. Det är ofta roligt och ett bra sätt att lära känna nya människor. Tyvärr kan det också leda till att oansvariga och våldsamma personer dyker upp, personer som inte känner dig och inte tar någon hänsyn till att du blir skadeståndsskyldig om de bestämmer sig för att slänga ett glas i väggen eller kasta ett bord i sjön. Om en fest urartar är det antagligen inte så mycket du kan göra i stunden, utan du får försöka vänta till morgondagen med att reda ut situationen.

Ta hjälp av en advokat

Om du har hyrt saker som har gått sönder ska du alltid vara tydlig med det i din kommunikation med uthyrningsfirman. Försök inte mörka att det fattas glas och tallrikar eller att benen sitter löst på stolar och bord. Det kommer firman att märka, om inte omedelbart så vid en inventering. Du kan inte slippa ifrån skadeståndsansvaret, även om du inte hade någonting att göra med att saker gick sönder.

Det bästa du kan göra när du betalat notan för skadegörelsen är att konfrontera de skyldiga och få dem att ersätta dig. Är de hederliga personer i grunden kommer de antagligen vara ångerfulla när de återfått sin verklighetsuppfattning och ersätta dig. I annat fall är det bäst att söka juridisk rådgivning. I de flesta fall räcker det med att nämna ordet advokat för att en person ska ta sitt förnuft till fånga och göra rätt för sig, i annat fall kan din advokat hjälpa dig att stämma personen eller personerna inför tingsrätten, förutsatt att du har klara bevis och vittnen, vilket ju inte brukar saknas på en fest.

4 Mar 2019