Vågar vi använda mallar för aktieägaravtal?

Att ha ett aktieägaravtal skapar trygghet och tydlighet mellan aktieägarna. Man väljer själv vad avtalet ska innehålla och detta skiljer sig även en hel del beroende vilken bransch man är inom och vad man framförallt behöver tänka på. Att anlita en jurist är dyrt så då kan det vara lockande att använda någon av de mallar som finns på internet. Men vågar man det?

Vet du vilken som är källan?

Alla kan skapa, ändra och publicera aktieägaravtal på nätet. Men det betyder inte att avtalet kommer vara giltigt och fylla den funktion som krävs. Här behöver man gå till källan och se på vilka det är som distribuerar avtalen. Är det ett företag som tjänar pengar på att skapa olika mallar och avtal är de troligtvis mycket seriösa. Men håll dig i så fall till svenska företag och tjänster som är kända. Har ett företag lagt ut en mall på sin hemsida för att ”hjälpa” andra företag är det däremot inget man bör använda. Vad är källan? Varifrån kommer avtalet?

Hur anpassningsbar är mallen?

Andra frågan man bör ställa sig är hur flexibelt anpassningsbar som aktieägaravtalet är. Det finns tjänster på internet där man som kund ”syr ihop” det avtal man önskar utifrån flera olika parametrar. Det gör att avtalet blir betydligt mer flexibelt än om det enbart är ett par färdiga mallar att välja på. Samtidigt får man komma ihåg att även här skapas vissa begränsningar. Har man behov av speciella lösningar eller detaljer så kanske inte detta går att lägga med i mallen.

Nej – en jurist behövs

Det går absolut att använda mallar från internet när ett aktieägaravtal ska skrivas. Men inte alltid. Alternativet är att anlita en jurist som sätter sig ner med parterna och går igenom vilka punkter som avtalet ska byggas upp kring helt utifrån behovet. Detta kommer självklart bli betydligt dyrare än om en mall kan köpas via nätet. Men samtidigt bör man inte ”snåla” när det kommer till juridiska dokument. Den dagen problem uppstår och avtalet tas fram för att hitta en lösning kan en ”billig lösning” visa sig bli en mycket dyr lösning. Det går därmed inte generellt att säga att färdiga avtal och mallar är bra eller dåligt. Det beror helt på behovet. Detta i likhet med så många andra tjänster som hittas online. Går det att nöja sig med en standardlösning hålls priset nere men ska unika lösningar skapas behöver avtalen och tjänsterna byggas från grunden. Hjälp med aktieägaravtal hittar du här: https://www.aktieägaravtal.net

22 Aug 2019