Vem har ansvaret för en allergisk reaktion när man beställt catering?

Många människor idag lider av någon typ av allergi. Den kan vara lindrig, eller av så pass allvarlig art att man riskerar att dö om man får i sig ett visst livsmedel. Därför finns tydliga regler kring hur mat får hanteras på restauranger, cateringfirmor och i skolkök. Men när allt kommer till kritan handlar det om mänsklig kommunikation. Om kommunikationen brister i de olika leden är det lätt att information om allergier försvinner, och det slutar med att någon måste åka in till sjukhuset, kanske med livshotande symtom.

Cateringföretag följer detaljerade rutiner

Överlag läggs det otroligt mycket omsorg och tid på att undvika allergiska reaktioner, och särskilt sant är det i cateringbranschen, där man som företagare lever på sitt rykte om att kunna tillhandahålla vällagad mat enligt beställarens instruktioner. Alla cateringföretag i Stockholm är mycket noga med att få information från beställaren exakt vad maten får innehålla och inte. Men det blir ändå fel ibland, antingen för att den som beställer glömt att upplysa cateringfirman om eventuella allergier, eller därför att något har gått fel i kommunikationen hos cateringföretaget när maten skulle tillredas.

Den som serverar maten ansvarar för den

Vems fel det är brukar gå att reda ut till slut, men dock bör man ha i åtanke att det är den som serverar maten som är ytterst ansvarig för den. I ett känt fall blev till exempel en pojke på en skola i Nacka serverad mat som innehöll ägg, trots att han är svårt allergisk och kan dö om han får i sig minsta spår av ägg. Pojken fick åka till sjukhus men klarade sig. I detta fall är det skolan som är ansvarig, även om felet begicks av cateringfirman, som enligt instruktionen skulle tillhandahålla mat utan ägg. Man kan fråga sig vad som uppehöll cateringpersonalens tankar när de tillredde maten den dagen. Allergi är inget man skojar bort, just allergi mot ägg, nötter och skaldjur kan bli en fråga om liv eller död.

Kontakta en advokat om ord står mot ord

I Stockholm är det vanligt att skolor och andra verksamheter beställer mat från catering. Som den som serverar maten kan du så klart aldrig vara säker på att cateringfirman har förstått eller följt dina instruktioner gällande allergier och det kan också bli en fråga om att ord står mot ord. Därför bör du sköta beställningen av maten via e-mail, så att det lätt går att gå tillbaka i konversationen och se vad ni har kommit överens om.

Sker det en olycka är det du som ytterst ansvarig, men du kan i din tur avkräva ansvar av cateringfirman, om de inte direkt tar på sig ansvaret. Här kan det i många fall faktiskt vara värt att in en advokat för att sköta förhandlingarna och reda ut ansvarsfrågan. Ofta är det många upprörda känslor från alla håll och kanter efter en sådan här incident, och en advokat kan få utredningen att gå lugnt och sansat till.

Kontrollera flera gånger

Ställ också dig själv frågan, både en och två gånger, om du verkligen har koll på allas allergier och fått in uppgifter från alla gäster eller elever. Gå igenom din beställning en extra gång innan du serverar maten. Ta inga risker utan var hellre överdrivet nitisk. Om en vegetarian får en räka i salladen må det vara hänt även om det är tråkigt, men om en skaldjursallergiker får den i magen kan det sluta i en tragedi.

Med det sagt så har även de flesta seriösa, större cateringfirmor i Stockholm mycket goda säkerhetsrutiner gällande allergier och kollar och dubbelkollar också själva om de fått allt rätt innan de levererar maten. Som vi nämnde här i början lever ju ett cateringföretag på sin förmåga att ta emot många beställningar på ett korrekt sätt och att leverera dem i tid. Olyckor händer, men låt oss tillsammans göra allt för att minimera riskerna.

12 Dec 2019